Waarom het belangrijk is om niet emotioneel te zijn wanneer je handelt

Emoties zijn een essentieel onderdeel van het menselijk leven. In feite zijn emoties en gevoelens de factoren die ons onderscheiden van de rest van de schepselen op deze planeet. Zij beschermen ons ook in ons dagelijks leven en maken ons leven de moeite waard. 

Als iemand je een compliment geeft, voel je je gelukkig. Als je ongeluk verwacht, word je bang. Van alle emoties is angst bijzonder krachtig. Het helpt ons onszelf te beschermen tegen schade van buitenaf. We kunnen dus zeggen dat we erg gehecht zijn aan onze gevoelens. 

Het is echter belangrijk dat je je emoties onder controle houdt als je gaat traden en logisch handelt. Het beursspel is zo ontworpen om je emoties zo nu en dan op de proef te stellen. 

Institutionele handelaren begrijpen de marktpsychologie beter dan welke particuliere handelaar ook. Zij maken gebruik van de emotionele onevenwichtigheden van particuliere handelaren om een voordeel op hen te behalen en hebben er bijna altijd succes mee.       

Dus wat moet je doen als privé-trader om succesvol te zijn? 

Het antwoord is om niet emotioneel te worden en meer te geloven in je strategie en logica dan in hoe je je voelt in de trade.

Maar hoe? 

De beste manier is om je los te maken van je emoties en het geld dat je in de trade steekt. Als je bang bent, is het moeilijk om helder te denken. Dat is waarom je overhaaste beslissingen neemt. Dit leidt uiteindelijk tot fouten. 

Onthoud altijd: hoe meer je kalm en afstandelijk blijft en objectief kunt denken, hoe gemakkelijker het voor je zal zijn om je emoties onder controle te houden. 

Succesvolle handelaars stellen logica boven elke emotie die hun handel zou kunnen saboteren. Zij schakelen alles uit wat emoties kan opwekken, zoals de hoeveelheid geld die op het spel staat, het laatste nieuws dat zij hebben vernomen, actuele gebeurtenissen op de markt, enz. 

Als beginneling, is het bijna onmogelijk om emotieloos te blijven. Het is maar al te menselijk om elk risico of verlies te vermijden. 

Een van de manieren waarop ik er uiteindelijk in slaagde emotieloos te blijven, was door mijn echte rekening als een demo-rekening te behandelen. Ik stelde me voor dat het geld op mijn echte rekening speelgeld was. Maar tegelijkertijd volgde ik elke regel die ik had vastgelegd voor mijn handelsstrategie. Dit heeft me veel geholpen om mijn trades professioneel uit te voeren. 

Ik heb leren handelen als een elektricien die een zekeringkast controleert. 

Tenslotte moet je in het begin van je tradingcarrière nooit je volledige spaargeld of een groot bedrag riskeren. Dit zal je emoties alleen maar oproepen in geval van een ongunstig scenario. Geef altijd voorrang aan logica en blijf weg van alles wat je emoties in de kaart speelt.

Back to blog