Trader-tips voor effectieve stressbeheersing

Traden kan een van de meest lonende beroepen ter wereld zijn. Het biedt de vrijheid en flexibiliteit die je niet kunt verwachten in een typische dagjob. 

Maar zoals het bekende gezegde luidt: "met grote macht komt grote verantwoordelijkheid". Trading is een constante strijd tussen jou en de markt. En deze taak, die je volledige aandacht vergt, kan eentonig en behoorlijk stresserend worden.   

Er zijn situaties waarin je strategie gewoon niet werkt. Wat doe je dan? Ga je terug naar de grafieken om te analyseren wat je fout deed? Of zet je de PC uit om een wandeling te maken? Beide zijn goede opties, behalve de derde: zich gedemotiveerd en gestresseerd voelen of zelfs trades maken uit wraak. 

Als je je gestrest voelt, is het meestal beter om niet te handelen. Stress is onvermijdelijk als je gaat traden, maar mensen zijn geen machines die zich de hele tijd kunnen concentreren. 

Van daaruit, adviseer ik je een aantal praktijken om stress te vermijden 

Heb geen verwachtingen

Je hebt beter geen verwachtingen over de trades die je uitvoert. Verwachtingen zijn de belangrijkste oorzaak van teleurstelling. Ja, je moet aan je strategie werken en proberen zo goed mogelijk te traden om de dag met winst af te sluiten, maar verwacht het niet. Als je dat doet en het resultaat is anders, zal je gestrest en ontmoedigd zijn. 

Neem berekende risico's

Een van de meest voorkomende fouten die we maken in de handel is "wishful thinking". Riskeer je rekening niet met één transactie. Als je berekende risico's neemt, zal je je minder gestrest voelen, zelfs als de trade niet in je voordeel eindigt. 

Bereid je goed voor

Stel je voor dat je naar een sollicitatiegesprek in een wereldbedrijf gaat, maar je hebt nauwelijks ervaring. Zou je gestrest of ontspannen zijn in de situatie? Duidelijk het eerste, toch? Hetzelfde geldt voor de handel. Als je weet wat je in een bepaalde situatie moet doen, ben je niet gestresst.

Aanvaard de realiteit

Traden gaat niet over winnen of verliezen. Het gaat erom meer te winnen en minder te verliezen. Als je een verliesgevende transactie hebt, moet je dat accepteren in plaats van je ontmoedigd en gestrest te voelen. Kijk wat je kunt leren van de fout.

Vermijd zelf-sabotage

Als mensen hebben we de neiging om de makkelijkste manieren te vinden om ons  te ontspannen. Cafeïneconsumptie, roken en drinken zijn hier waarschijnlijk nog het meest onschadelijk. Dus stel ik wat gezondere alternatieven voor om stress te vermijden: meditatie, regelmatige lichaamsbeweging en veel tijd met familie en vrienden. Deze drie alleen al kunnen wonderen doen voor je geestelijke gezondheid.

Back to blog