Ontwikkel je eigen handelsstrategie!

Veel aspirant-handelaren hebben grote moeite om een geschikte strategie te ontwikkelen waarmee zij geld kunnen verdienen. Het probleem is niet dat er niet genoeg strategieën zijn. Het internet en de boeken staan er vol van. De juiste keuze maken is een beetje moeilijker.

Dat is de reden waarom veel beginners een goeroe "volgen" of "kopiëren". Een of andere handelaar beweert succes te hebben met een bepaalde methode, en al gauw staat er een heel leger van "volgelingen" klaar om het hem na te doen. 

Ik suggereer hier niet dat je niets kunt leren van coaches. Natuurlijk kan je dat. Maar de reden waarom de goeroe zo succesvol is (als hij dat is...) is meestal niet vanwege zijn methode. Zijn succes is meestal te danken aan het vertrouwen dat de goeroe heeft in zijn eigen methode. 

Dat is de voorsprong die hij heeft op zijn volgers. De kern van de methode kan iets heel eenvoudigs zijn. Vaak gaat het om iets dat al honderd keer erder is beschreven of gezegd. Maar de goeroe heeft er succes mee omdat hij een gedisciplineerde handelaar is. Gedisciplineerde handelaren hebben succes met  verschillende methoden.

Vanuit dat oogpunt is het beter om zelf iets te ontwikkelen, misschien op basis van een waarneming die je hebt gedaan. En zelfs dat kan iets heel eenvoudigs zijn als "lows in de voormiddag in de DAX zijn vaak koopkansen". Als de trader vaststelt dat dit zo is, dan kan hij rond dit idee een aantrekkelijke trading-strategie ontwikkelen die elke maand goed is voor een paar honderd punten in de DAX.

Het gaat er dus om dat elke handelaar zijn eigen strategie ontwikkelt op basis van zijn eigen waarnemingen en dat dit niet met iemand anders hoeft te worden gedeeld. Na een testfase, die enkele maanden kan duren, kan je deze strategie beginnen verhandelen met kleine posities. Langzaam ontstaat er dan vanzelf vertrouwen en zekerheid in je eigen methode. In een methode die je zelf hebt ontwikkeld heb je meestal veel meer vertrouwen dan in iets dat je van iemand anders hebt overgenomen.

Back to blog