Heeft je persoonlijkheid invloed op je handelssucces?

Wat onderscheidt een winstgevende trader van een amateur? 

Naast vakkennis spelen ook mentale vaardigheden en persoonlijkheid een cruciale rol bij het succes op de financiële markten. 

Succesvolle handelaren hebben een onberispelijke mentale kracht in vergelijking met de rest van de handelaren. Een belangrijk deel van je mentale kracht is gebaseerd op wat voor persoonlijkheid je bezit. Als je je bewust bent van je  persoonlijkheid en eraan werkt, zal dat een positieve invloed hebben op je  handelsprestaties. 

Bij mensen zijn er veel grijstinten. Geen mens is helemaal goed of slecht of positief of negatief. Het is jouw verantwoordelijkheid om jouw persoonlijkheidskenmerken te identificeren en hoe deze kenmerken je dagelijkse handelsbeslissingen beïnvloeden. 

Laten we het eens hebben over twee belangrijke persoonlijkheidskenmerken die belangrijk zijn voor de handel: intuïtief en analytisch. 

Traders met een intuïtieve persoonlijkheid nemen hun handelsbeslissingen op basis van hun intuïtie. Ofwel zijn ze van nature intuïtief ofwel hebben ze deze intuïtie in de loop van de tijd ontwikkeld. 

Een trader met een "analytische" persoonlijkheid is precies het tegenovergestelde. Hij besteedt aandacht aan historische gegevens en solide backtesting om zijn handelsbeslissingen te ondersteunen.

Het evenwicht tussen deze twee persoonlijkheden is wat een bijna-perfecte handelaar uitmaakt. 

Maar als je alleen intuïtief bent omdat je te lui bent om nauwkeurige analyses te maken, zal je falen. Als je daarentegen extreem datageoriënteerd bent en wacht op de perfecte trading setup, zal je nooit kunnen traden, want perfectie in trading is een illusie. 

Als je deze twee persoonlijkheden met elkaar in evenwicht brengt door de nodige analyses uit te voeren en je trades te plaatsen op basis van je intuïtie, kan je plots geweldige resultaten behalen.  

Hoewel de meeste persoonlijkheidskenmerken vanaf de geboorte worden gevormd, is het niet onmogelijk om nieuwe te verwerven. 

Probeer uit te vinden welke persoonlijkheidskenmerken grote handelaren hebben (The Market Wizards boeken). Probeer deze eigenschappen zelf in de praktijk te brengen, zodat je uiteindelijk zelf een holistische trader wordt. 

Back to blog