Geavanceerd traden is een combinatie van strategie en tactiek

Succes op de beurs heeft veel te maken met de trader die goede marktideeën ontwikkelt en deze vervolgens vertaalt in posities die een positief rendement bieden in verhouding tot het risico. 

Nu zijn er bijvoorbeeld tal van fondsbeheerders met een brede visie die ook geweldige ideeën ontwikkelen maar niet in staat zijn deze in winstgevende transacties om te zetten.  

Evenzo zijn er tal van particuliere handelaren die kijken naar korte-termijn handelspatronen als handelsideeën, alleen om het grotere plaatje te overzien.  

Daarom is geavanceerde handel een combinatie van strategie en tactiek.  

Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat ik als trader maar één voordeel heb:

Als ik niveaus op de grafiek vind waar de verkopers domineren maar niet in staat zijn de markt verder omlaag te duwen. Dan heb ik misschien een goede plek om te kopen. De verkopers zitten "in de val" en moeten hun posities sluiten.  

Als ik daarentegen een plaats vind waar de kopers domineren maar de koers niet naar nieuwe hoogtepunten kunnen stuwen, ruik ik al een lucratieve short-opportuniteit. Hier zitten de kopers "in de val" en moeten hun contracten verkopen.

Als verkopers of kopers op deze manier "gevangen" zitten, moeten zij uit de markt, en dit leidt op korte termijn tot goede handelsmogelijkheden in de andere richting.  

Dit patroon verschijnt in principe op alle tijdseenheden, en dit is waar het grote plaatje waarover ik het in het begin over had in het spel komt. Indien de trader in staat is dit hogere niveau te combineren met zijn korte termijn "trading level" kan dit tot geweldige resultaten leiden.

En zo is het altijd voor mij geweest:

Ik verdien geld als ik handel met dit voordeel.  Als ik iemand anders probeer te zijn dan wie ik eigenlijk altijd ben, verlies ik geld, 

Zelfkennis en vooral zelfaanvaarding zijn dus van essentieel belang als je een succesvolle trader wilt worden.

Back to blog