De eeuwige crash

Ik publiceerde dit artikel zeven jaar geleden op mijn oude website. De inhoud van het artikel is vandaag de dag nog steeds geldig. En de eeuwige shorter en permabear bestaan natuurlijk nog steeds, evenals de crashprofeten van weleer die ons het einde van de wereld (van de financiele markten) voorspelden. Niets van dat alles is uitgekomen...  


Blogartikel uit 2014:

Toegegeven, het zijn geen makkelijke tijden geweest voor shortsellers de laatste drie jaar. Systematisch werden ze door de stieren onder de voet gelopen. Net toen je dacht dat de markt niet hoger kon, bereikte Dow en Co de volgende all time high. En zelfs nu (12 augustus 2014), nu we "enige" correctie en wat toegenomen volatiliteit meemaken, blijft het onzeker of die paradijselijke tijden (ik bedoel voor mij) zullen terugkeren. Typisch voor mensen die in de eerste jaren na 9/11 op de beurs in de leer zijn gegaan. Die onzekere, wispelturige tijden waarin elke permabull eindelijk werd verjaagd.

Ik moest eerst "leren" om DAX, Dow en co. te kopen in periodes van zwakte en dan winst te nemen. Het was een ander spel dan wat ik gewend was (ik hou ervan om volatiliteit in alle markten te scalpen). En mijn aanpassing duurde te lang. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat 2011-2014 niet mijn allerbeste beursjaren waren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld 2008 of 2011, toen de markten fatsoenlijk omlaag gingen. Dat was mijn spel.

De eeuwige shorter (en goud- en zilverstier) heeft op de aandelenmarkt weer een nieuwe les moeten leren: pas je strategieën aan de marktomstandigheden aan. Ik had nooit echte stierenmarkten meegemaakt zoals eind jaren negentig, waar je gewoon koopt, tee drinkt en toekijkt hoe je aandelen stijgen. In theorie wist ik dat. Maar dat betekent niet dat je het ook echt kan doen. Ergens in mijn brein zat net een permabear (een permabear is iemand die altijd negatief is over de toekomstige richting van de markten en de economie in het algemeen, wat er ook gebeurt). Hij voelde zich nooit op zijn gemak met markten die gestaag omhoog gingen. Er zijn ook genoeg argumenten te vinden voor dat standpunt.  

Het geloof in de crash is een rotsvaste overtuiging, waar je moeilijk vanaf komt. En het is ook een erg dure overtuiging. Eén blik op de lange termijn grafieken is genoeg. Zoals zo vaak het geval is, zijn dergelijke kernovertuigingen ook ideologisch gefundeerd. Ik heb hard aan mezelf moeten werken om de eeuwige goudstieren, Fed-haters, inflatiebemoeials en andere complottheoretici in mij te bedwingen. Dat alles vertroebelt je kijk op de werkelijkheid. En de werkelijkheid was: de markten gaan omhoog!

Hoewel dit er anders kan uitzien tijdens kleine correcties (en menig crashprofeet kan beginnen te schitteren) weet je beter dat grote marktomkeringen niet zo snel gebeuren. Laten we afwachten of er op een gegeven moment een grote correctie komt. Ik zal dan tot de shortsellers behoren, zoals het een trader betaamt. En deze keer, ik zweer het, zal mijn ommekeer sneller gebeuren!

Back to blog