Asymmetrische winst op de beurs, is dat wel mogelijk?

De meeste handelaren denken in symmetrische termen. Als je 5 of 7 punten verliest, win je er 6, 7 of 10 enz. 

Met symmetrisch bedoel ik: er is geen mogelijkheid om aanzienlijk meer te verdienen als je juist zit. 

Werkt een forextrader met een standaard lot ($ 100.000) betekent 50 pips verlies gewoon -$500. Wint hij 50 pips, verdient hij ook "slechts" $500, en niet $5000.

Een trader met symmetrische resultaten heeft vaak een slaagpercentage van meer dan 50% nodig. Met andere woorden, hij moet goede voorspellingen doen als hij winstgevend wil verhandelen.

Asymmetrische resultaten daarentegen zijn uitzonderlijk hoge winsten in vergelijking met de gebruikelijke resultaten. Hoewel ze zeldzaam zijn, kunnen ze de winstgevendheid van je systeem drastisch verbeteren.

Het probleem is: probeert zich de trader af te stemmen op asymmetrische resultaten, lijken deze hem op miraculeuze wijze te ontglippen.

Met andere woorden, asymmetrische winsten komen in de meeste handelssystemen nauwelijks voor. Tenminste niet met conventionele instrumenten zoals valuta of futures (die qua design symmetrisch zijn). 

Opties zijn een uitzondering. Deze instrumenten zijn wel degelijk zo ontworpen dat asymmetrische resultaten heel goed mogelijk zijn. Zeg maar winsten van 500% of meer dan 1000% met een enkele trade. 

Als u zich om de een of andere reden niet met opties wilt inlaten, zijn er nog altijd andere manieren om asymmetrische resultaten te bereiken.

Hier zijn wat suggesties:

Doe alleen trades met een risk reward ratio van ten minste 1/10, beter nog 1/15. Je zal dus draaipunten in de markt moeten vinden waar je een hoge winst kunt maken met een zeer nauwe stop. Een dergelijke strategie vereist een sterke discipline. Je moet kunnen wachten op zulke momenten.  

De tweede optie is: de trader koopt contracten bij wanneer hij een winnaar heeft. 

Hoewel dit tegen het "gevoel" van de meeste traders ingaat, lijkt het mij een van de betere manieren om asymmetrische resultaten te behalen.

Een trader specialiseert zich bijvoorbeeld op de oliemarkt. Gemiddeld heeft hij winnaars van 10, 15, of 20 cent per trade. Zo nu en dan vangt hij een grotere trend en kan meer dan $1 winst maken. 

Gewoonlijk verhandelt hij vijf futures-contracten. Maar wat zou er gebeurd zijn als hij niet met vijf contracten had gehandeld op de $1 trade, maar met 25 contracten door gewoon bij te kopen? 

Back to blog