Geef gas als het goed gaat!

Geef gas als het goed gaat!

Als je je handelsresultaten analyseert, zal je merken dat winsten vaak in clusters voorkomen. Verliezers ook. Natuurlijk zijn er momenten dat beide in evenwicht zijn. De trader kan dan wel eens overmand worden door het gevoel van verspilde moeite. 

Waarom zijn de winsten niet gelijkmatig: winnaar - verliezer - winnaar - verliezer - winnaar - verliezer, enzovoort? 

Veel traders maken meer winst dan verlies, vooral wanneer de markt “goed past” tot hun strategie. Het is dan alsof het plotseling vanzelf gaat, en alle moeilijkheden van voordien zijn vergeten.

Dit verschijnsel kan worden gesystematiseerd of zelfs tot op zekere hoogte worden uitgebuit. Ervaren handelaren doen dit sowieso. Wanneer ze het gevoel krijgen dat de "markt goed is", handelen ze intensiever. 

In het tegenovergestelde geval verminderen ze het aantal transacties of stoppen zelfs met traden. Voor een beginner klinkt dit misschien een beetje obscuur, maar dit is hoe een goede trading-business werkt. 

Dit is ook een belangrijk argument tegen de volledig geautomatiseerde handel. De computer weet niet wanneer de markt "goed" is. Hij gaat vrolijk door met het produceren van signalen of het accumuleren van verliezers zonder erbij na te denken.

En nu komt een tweede aspect in het spel, dat misschien nog belangrijker is dan het observeren van marktcycli: ervaren traders vergroten hun posities "wanneer ze goed zijn". 

Wanneer zij dat niet zijn, verkleinen zij hun posities drastisch. Dit leidt er vaak toe dat ze het grootste deel van hun geld in korte perioden verdienen. Dat kan bijvoorbeeld het eerste uur na belangrijk economisch nieuws zijn. Of in zeer volatile tijden. 

De Corona crash is een goed voorbeeld. Tijdens zulke periodes kunnen goede traders een klein fortuin verdienen.

In zulke tijden, heb ik vaak de ene winnaar na de andere. En het is niet ongewoon dat ik 3 tot 5 maal mijn gebruikelijke positiegrootte heb verhandeld. In zulke uren komt vaak de hele winst van een week of zelfs een maand samen. 

Wie er dan ook nog in slaagt om "op zijn handen te zitten" tijdens de ongunstige momenten, heeft volgens mij een serieuze kans op de beurs.  

ブログに戻る