De zogenaamde schuldencrisis

De zogenaamde schuldencrisis

Degenen die hem kenden wensen soms dat hij nog onder ons was .... 

We hebben het over de grote investeerder André Kostolany.

1906 Boedapest, Hongarije - 1999 Parijs, Frankrijk

 

Ik zou graag weten wat hij te zeggen zou hebben over de huidige situatie op de financiële markten. 

Wat zou hij denken van het schuldenniveau van alle westerse (en vele opkomende) landen? 

Wat zou hij zeggen of schrijven over de financiële crisis, goud en zilver, etc.?

Wel, André is er niet meer, en ik zie nergens een gelijkaardige grand monsieur in de wereld van de beurs.

Maar we hebben natuurlijk wel zijn columns, bewaard in boekvorm. 

In een van deze boeken (... en wat doet de dollar? Im Irrgarten der Währungsspekulation, 1987, ECON Verlag) gaat hij in op de toenmalige schuldencrisis van 1987, of zoals het hoofdstuk wordt genoemd, "de zogenaamde schuldencrisis".

En hier wordt het interessant: 

"Men kan niet beweren dat de grootste debiteurlanden, Mexico, Brazilië, Argentinië failliet zouden zijn," schrijft hij. "Ze hebben wel immense rijkdom (geologisch) - maar ze hebben geen geld op zak. Kapitaal en rijkdom zijn niet hetzelfde als geld in je zak. Wat zou er gebeuren als deze landen hun schulden niet konden terugbetalen? ... want zoveel is nu al duidelijk: de schulden zullen nooit terugbetaald worden. Dus er zou niets gebeuren. Niets."

Niets.

En verder: 

"Ondanks alle tegenargumenten, blijven mensen paniek zaaien met woorden als crash of eindspel van het financieel bestel.... Velen noemen de Amerikaanse bankcrash van 1933... maar vandaag de dag is een ineenstorting van een bank niet meer mogelijk omdat centrale banken vrij zijn om te beslissen hoeveel ze de geldvoorraad uitbreiden. Elke debiteur heeft een crediteur, en die crediteur is de debiteur van een andere crediteur; de laatste crediteur aan het einde van de keten is de centrale bank. Het is niemand iets schuldig en kan niet failliet gaan omdat het de drukpers in zijn hand heeft. De centrale bank is als de wacht aan de Rijn."

Ik vraag me af of André Kostolany dit vandaag weer zou schrijven? 

Deze grafiek hieronder geeft de groei van de geldhoeveelheid in historische vergelijking weer (logaritmische weergave). De versnelling bij de blauwe pijl rechts, is het moment van de "Corona Crisis."

Er zal helemaal niets gebeuren....

Wie weet.

Maar van één ding ben ik vrij zeker:

Kostolany zou vandaag behoorlijk geïnvesteerd zijn in Amerikaanse aandelen. En hij zou nog steeds niet veel op hebben met crash-profeten en degenen die denken dat je al je geld in goud en zilver moet investeren zodat je veilig bent voor de komende crash.

Torna al blog